Det är inte bara så att jag är författare (som det står uppe till höger). Jag har ett annat yrke också, men det sätter jag inte ut där uppe i vem-man-är-hörnet.

För jag skäms för det.

Faktiskt, när jag känner efter.

Jag är lärare.

Hur kunde jag vara så dum, tänker jag ibland, att jag valde det. Att jag valde det yrke som under min yrkestid, skulle förlora så mycket i status att jag nu känner att jag skäms för det. Jag måste vara dum, verkligen dum, tänker jag. Vad tänkte jag på?

Skälet till att jag nu skriver detta och avslöjar min hemlighet, är att jag läser en bok som heter Barnexperimentet av Per Kornhall. Den handlar om vad som hänt med skolan de senaste tjugo åren. Jag känner igen allt. Jag har varit med.

Det började med åstorparn, den socialdemokratiske kommunpolitikern, som ansåg att lärarna inte gjorde nåt och krävde att sportloven skulle dras in. Sen kom Göran Persson, kommunaliseringen, läroplansbyten och nya betygsystem, besparingar och besparingar och besparingar, en himla massa administration och föräldrarnas rätt att ifrågasätta vår yrkeskompetens i alla lägen.

Jag lipar faktiskt en aning då och då när jag läser. Det är lite som terapi. Det är inte mig det är fel på.