Min svåger har skrivit en bok om lek som heter Leka för livet. Där berättar han om olika sätt att leka, men som barn höll jag på mycket med en sak som inte finns beskrivet vad jag sett: att låtsas laga mat.

Vi byggde ”lekstugor” i stenrösena. Det betydde att vi ordnade som kök med bord och sittplatser och tog dit gamla konservburkar, buckliga kastruller och kanske ett kakmått och annat utrensat från köket.

I burkarna blandades jord och vatten. Sen samlade vi blommor och löv och tillsatte. Ibland letade vi i uthusen efter övergivna ägg. Hönorna förirrade sig då och då in i andra utrymmen än sina reden för att lägga ägg och de blev liggande och ruttnade. Dem letade vi efter.

Men jag tror bestämt att vi ibland tog ägg i hönshuset. Det var förstås absolut förbjudet, man leker inte med mat! Absolut inte! Men jag kan inte minnas att äggen vi knäckte stank. Jag minns bara hur den gula gulan sprack och den sega vitans problem att blanda sig med jorden och vattnet.

Vi och vi förresten, det var kanske bara jag som lekte denna matlagarlek. Jag minns faktiskt inte om de andra, min bror och min kusin, var med.

Så här i efterhand tycks det mig på något sätt ursprungligt: jord och vatten, blommor och ägg. Av jord är vi komna.

Och fortfarande är det en av mina bästa lekar: att laga mat. Nyss satte jag en rågkusedeg på hemgjord surdeg och egna hopsamlade och torkade nässlor. Det stod i receptet att det skulle vara nässlor, så bra att jag hade! Dessutom föreslog den berömde bagaren hackad choklad. Nästan som jord ju.