På teve är det en massa matprogram men man får inte längre veta nåt substantiellt om maten eller hur man gör den. Det är mest tävlingar och kändisar som känner och känner. Så ibland försöker jag köpa nån mattidning bara för att läsa lite om mat för det är kul att få veta mer.

Häromdan stod jag och valde mellan det-fixar-vi-så-lätt-så-lätt-till-hela-familjen-tidningar och kolla-så-krångliga-saker-vi-kökskarlar-kan-tidningar och fick då syn på en jag inte sett förut: Äkta mat.

Äkta mat: Från grunden på lokala råvaror. Galen i kål. Korv 2.0. Bästa senapen gör du själv. Hemkört smör, hippt & gott. Skinka utan nitrit. En glad gris är en gottegris. Varsågod, maten är konserverad.

En hipstertidning kanske. Nåt fick mig att tänka på rutiga skjortor och skägg.

Jag bläddrade igenom den och sen kom sorgen. Som en smocka. För Långagärdet. Som bara är mitt i mitt minne i mina händer av hur man föder upp en gris, slaktar den, gör korv; odlar kål, syrar, konserverar i glasburkar i stor gryta, lagrar äpplena; hur man gör smör och ostkaka med bittermandelsmak. Åkrarna. Myllan. Hur man går in i jordkällarna.