När jag i fredags stod och stekte sparris, hörde jag ordet gerontosegmentet på radio. Det handlade om film. Filmen som tillhörde gerontosegmentet handlade om två par där männen blev kära i varann. De var över sjuttio och det tyckte de visst var lite gulligt, de som pratade, men fnissade avvisande och fortsatte med nån film jag absolut inte vill se.

Nu har jag just läst ut två böcker – Flickvännen av Carolina Ramqvist och Känslan av ett slut av Julian Barnes. Den senare hör dit, till gerontosegmentet.

Fr Ramqvist har skrivit en fortsättning på Flickvännen och jag tänkte att det var intressant med en kvinna som levde ihop med en kriminell man, så när jag hittade den i pocketaffären köpte jag den.

Men nä.

Den handlar om en helg när Karins kriminelle man gör nåt, smugglar kokain eller rånar en bank, och hon går runt i den blanka lyxvilla han köpt åt henne. Hon röker och springer en runda med hunden och knullar med grannen bara så där och bjuder sina väninnor på en middag de inte äter upp. De har alla samma sorts män för ingen annan kan tillåtas tydligen, och hon är urtjusig för hon har varit modell och huset är just så där blankt. En stor plåtlåda med liljor i stor vas på rätt ställe. Instängt. Som ett fängelse.

Usch. Ointressant är hon den där Karin, tycker jag. Men heja mig, jag läste ändå ut den.

Sen började jag på nästa: Känslan av ett slut. Och njöt. (Och av språket!)

Den handlar om pensionären Tony som har ”ett stråk av sitt förflutna att omvärdera”. Han har levt ett vanligt liv och varit fridsam av sig. Han har vet liksom hur han haft det, tänker gamla kloka tankar, men så får han ett brev som gör att han måste tänka om när det gäller det som hänt.

Så har vi det, vi i gerontosegmentet. Inget är så självklart som vi själva tänker och definitivt inte så som ungdomarna tror.

Det tänkte jag på för några år sen när jag mitt på ett övergångsställe mötte en före detta. Det var mitt i vintern, jag hade hade hatt. Han var mycket gråhårig och mitt där på övergångsstället var ändå hans ögon sig lika och den lilla välbekanta fisken slog ett slag med sin stjärt i de nedre delarna av mig kropp.

Och runt omkring oss rörde sig yngre människor som bara såg en gubbe och en tant i hatt.