Obama gillar samma böcker som jag – Marilynne Robinsons. Jag hittade hennes bok Gilead för några år sen och la den i spara-för-alltid-hyllan efter att ha läst den.

Det finns många böcker jag inte sparar. Senast är det Hans Falladas Hur ska det gå för Pinnebergs? Jag har verkligen försökt att se att det är en omistlig klassiker. Det är det nog. Men å så tråkig den är.

Det kan förstås bero på att jag såg den som pjäs på Göteborgs stadsteater när jag läste litteratur en gång för längesen. Jag var ju tvungen att sitta kvar för vi skulle ju prata om den sen, men å så tråkig den var.

Jag vet inte riktigt varför böcker är trista…

Ungdomar brukar tycka att det är trist när ”det inte händer nåt”. När jag såg början på Star Wars 3 häromdan, bytte jag kanal efter en kvart för det hände ju inget. För mig. Så jag har förstått att jag menar helt andra saker när jag säger att ”det inte händer nåt”. för det ska väl vara händelse?

I alla fall njuter jag nu av Lila. Det är en kärlekshistoria och om det är något som numera tråkar ut mig är det såna, men den här är så försiktig och så egen.

Inga upprepningar! Det är alldeles för många böcker som är upprepningar.

Känn:
”Hon tyckte om att tvätta. Ibland kom det fiskar upp efter bubblorna. Lukten av tvål var lite skarp, liksom lukten av floden. I det vattnet kunde man skölja rent. Det kunde vara lite brunt efter ett ordentligt regn, jord från fälten, men dyn sköljdes bort eller sjönk. Hon tyckte att hennes tröjor och klänningar liknade varelser som aldrig velat bli födda när de skrumpnade ihop och sjönk i vattnet som om de bara ville bli lämnade där, kanske för att hitta ett djupare vatten. Och när hon tog upp dem, höll dem i deras axelpartier, såg de ut som ren trötthet och sorg. Men när hon hängde dem över en lina och lät vattnet droppa och solen och vinden torka dem började de likna något som kunde leva.”

Det är kanske inte allra bästa stället… Men jag tycker mycket om det. Det händer nåt. Hon ser.

Det är nästan som att gå i skogen. Kanske för att hitta djupare vatten.