Samlade rester, bukettrester. Lite suddiga förstås, men vackra på riktigt.

Läst info som kommunen skickat ut för att informera om hur vi invånare ska ta hand om vårt avfall. Där stod bland annat svaret på frågan ”Kan jag slänga mina trasiga strumpor i textilinsamlingen på återvinningscentralen?”.

Det låter som när Gud svarar Tjorven om hon får ta en tårtbit till: ”JA, DET KAN DU!”.

Jaha, det kan man alltså. I behållaren som är till för kläder och textilier. Den har jag missat. Jag har trott att det som är användbart ska jag själv gå till Myrorna med – alltså allt som är rent och helt, sånt jag själv skulle kunna tänka mig att köpa. Resten ska jag klippa bort alla knappar ur och samla, allt som kan användas till lapptäcken klippas bort och samlas i textilhögarna jag försöker härbärgera på lämpliga ställen i mitt hem. Resten har jag bara tittat på och tänkt att det skulle kunnat bli fina mattrasor – om jag kunnat väva. Sen har jag slängt det i brännbart.

Men kommunen svarar så fint att det som läggs i behållaren för kläder och textilier sorteras. 65% får nytt liv genom återanvändning, 30% materialåtervinns och blir jeans och möbelstoppning och 5% blir fjärrvärme.

Och då tänker jag på två saker, först: Vem sorterar om inte jag gör det själv? Vem står där och skiljer cocktailklänningar i glansiga material från gamla kalsingar, trasiga strumpor från jeans, sladdriga t-tröjor med tryck från rutiga herrskjortor? Nån ingenjör från Syrien?

Det andra är ordet materialåtervinns. Textil som återvinns, det måste vara lump det. Bra gammalt ord, kan med fördel återvinnas. Som andra ord vi behöver återanvända, eftersom innehållet i dem behövs: ödmjukhet, anspråkslöshet, förtröstan, frid och nåd.

Och mina bukettrester går från att vara kompostmöjligheter till att pryda mitt hem.