Björn Wahlroos, en av de där karlarna som styr banker, har sagt att 80% av alla människor är finansiella idioter och därför bör lämna över sina pengar till de 20% som har idéer.

Idiot kan du vara själv, är det första jag tänker. Som en unge. Som känner att det där var bra taskigt sagt.

Väldigt taskigt, faktiskt!

Så försöker jag reda ut vad han säger. Vad är det för idéer han menar? Hur man fixar pengar ur fritt svävande pengapengar som inte har med verkligheten att göra? Hur man lurar 80% av mänskligheten på möjligheter, hälsa och liv?

Ja.

För inte handlar det om de idéer vi behöver – hur alla människor ska få alla sina mänskliga rättigheter tillgodosedda och vad vi ska göra för att klimatförändringarna inte ska skena iväg så långt att människan dör ut.

Eller tror han att det är det han sysslar med?

Hur kan man i så fall vara så korkad?

Och vad menar han med att de flesta av oss är finansiella idioter? Som om vi inte hade den grundläggande drivkraften att se till att skaffa oss mat och värme med hjälp av det system vi har för att hantera det (utan att fixa allt på egen hand eller bara syssla med byteshandel).

Fast det är kanske ordet finansiell det hänger på. Finansiell. I en annan värld, en ”högre” värld ovanför kaffesump, bajsblöjor, jord, skog, vatten, datorstrul, pappersåtervinning och allt annat vi vanliga 80% sysslar med, lever i och av. En materiell värld där allt inte är yta och fiiiint.

Ibland tänker jag på de gamla svaga människor jag stötte på när jag en gång för längesen jobbade på långvården. Deras kroppar var väldigt skrynkliga och luktade illa. Männens penisar var små skinnslamsor där man skulle få in en kateterslang utan att det gjorde ont i dem.

Du Björn Wahlroos, och alla ni andra 20% finanskreativa, kommer också att hamna i liknande omständigheter och sen ska ni dö, som alla vi andra. Du kan ingenting ta med dig dit du går, Björn. Ingenting, oavsett hur förbannat kreativ du är med dina pengar och det vore så bra om du kunde inse det, nu, du och alla ni andra 20%*, och istället använda er fantastiska kreativitet till att ordna det bra för 100% som lever sina liv före döden.

* Ja, ni vet – panamapapperpersonerna med många fler.