Hur mycket saker finns det? I våra förråd alldeles för många, saker vi aldrig kommer att använda igen: ryggsäck (ryggen håller inte för långa gåturer med tung rygga), tunna liggunderlag och sovsäckar (för att sova på skolsalsgolv och kalla våta marker – nej), skidstavar (som ändå saknar sina skidor)… Nån vill kanske ha.


Verktygen. Hur många vinkelhakar och tvingar behöver ett normalhushåll utan hyvelbänk?


Och ”IKEA-nycklar”?


Hur många hyllor är uppsatta, soffor ihopskruvade, bord iordninggjorda? Går de att åldersbestämma. Vilken hör till min äldsta lagerhylla, den från 1974? Vilka andra möbler, kanske redan bortsorterade, har skruvats ihop med dessa små metallföremål? Mitt liv.

Och hur mycket värme har gått åt för att tillverka dessa till synes totalt likadana små redskap som bara är tänkta att användas en eller kanske ett par gånger?

Och hur många kronor har man satsat på Ingvar Kamprad?

Vad är det jag håller på med?